duminică, 8 august 2010

Hoinar pe mapamond


SINGAPORE
Republica Singapore este un stat-oraș insular și cea mai mică țară din Asia de Sud-est. Este situat la sudul Peninsulei Malay și a statului malaysian Johor, 137 km nord de la ecuator.
Numele Singapore a derivat din cuvintele limbii Malay, singa (leu) și pura (oraș), care la rândul lor provin din limba sanscrită सिंह siṃha și पुर pura.[1] Folclorul atribuie aceste nume unui prinț din Sumatra secoulului al XIV-lea , numit Sang Nila Utama, care, s-a adăpostit pe insulă după o furtună, și care a redenunumit-o Orașul Leilor după ce a zărit aici un leu feroce.
Primele dovezi ale locuirii Singapore-ului sunt din secolul III-lea e.n. Insula era un adăpost a imperiului Srivijaya din Sumatra și purta numele Temasek (Orașul Mării). Temasek (Tumasek) a devenit rapid un important centru comercial, dar a decăzut spre sfârșitul secolului XIV. Mai sunt puține rămășite ale vechiului Temasek în Singapore, dar arheologii din Singapore au adus la suprafață dovezile civilizației și locuirii sale. Intre secolul 16 și începutul secolului 19, Singapore a făcut parte din Sultanatul Johor. În timpul războaielor Malaiezo-Portugheze din 1613, a fost spulberat de către trupele portughieze.
Portughezii au deținut controlul în secolul XVI, olandezii în secolul XVII, dar în majoritatea timpului insula a fost ocupată în principal de pescari și ocazional de pirați.
În 1819, Sir Thomas Stamford Raffles a debarcat în insula principală. Sesizându-i potențialul, Raffles a semnat un tratat cu Sultan Hussein Shah din partea British East India Company ca să dezvolte Singapore ca port comercial, marcând astfel începutul erei moderne. Ajutorul lui Raffles, William Farquhar, a preconizat perioada de dezvoltare economică și migrația etnică. Biroul companiei The British India office guverna insula în 1858, dar Singapore a fost făcută teritoriu colonial englez, răspunzător direct al Coroanei, în 1867. În 1869, insula avea o populație aproximativă de 100 000 de loc
Singapore a devenit un stat auto-guvernat în 1959 cu Yusof bin Ishak drept primul Yang di-Pertuan Negara și Lee Kuan Yew ca întâiul prim-ministru. După referendumul din 1962 pentru alipirea, Singapore s-a alăturat Malayai împreună cu Sabah și Sarawak pentru a forma Statul federal al Malaysiei la 16 septembrie 1963, dar a fost dar afară din federație doi ani mai târziu după relațiile conflictuale ideologice dintre guvernul statal și guvernul federal de la Kuala Lumpur. Și-a câștigat suveranitatea în mod oficial la 9 august 1965. [6] Yusof bin Ishak a fost înscăunat ca întâiul președinte al Singapore-ului și Lee Kuan Yew a rămas prim-ministru.
Fișier:Singapore CBD Dusk.JPG
The Downtown Core of Singapore at dusk

Mica națiune a trebuie să fie auto-suficientă, și să dea piept cu probleme ca lipsa majoră de locuri de muncă, lipsa locuințelor, lipsa teritoriului și a resurselor naturale. În timpul mandatului lui Lee Kuan Yew ca prim-ministru între 1959 și 1990, s-au creat numeroase locuri de muncă, s-a ridicat foarte mult nivelul de trai și s-a pus în practică un program la scară mare de construcție de locuințe. Infrastructura economică a țării a fost dezvoltată, a fost oprită tensiunea interasială și s-a creat un sistem de apărare națională, având la bază stagiul militar obligatoriu pentru fiecare locuitor de sex masculin.

În 1990, Goh Chok Tong i-a succedat lui Lee ca prim-ministru. În timpul mandatului său, țara s-a confruntat cu impactul crizei economice a piețelor Est-Asiatice din 1997 și molima SARS din 2003, precum și cu atacurile teroriste cauzate de Jemaah Islamiyah (JI) de dupa 11 septembrie. Lee Hsien Loong, cel mai în vârstă fiu al lui Lee Kuan Yew, a devenit cel de-al treilea prim-ministru în 2004.

Ne gasiti si pe http://www.aftr.aaz.ro Avem nevoie de sprijin.
Va recomand sa vizitati si http://www.reghinonline.aaz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu