duminică, 25 iulie 2010

Romanii arsi la BECK



Tot mai multi romani "se bat" pe chilipiruri * Au aparut firme de apartament care profita de naivitatea acestora, promitandu-le marea cu sarea, plus o excursie gratuita in Turcia * In loc de plaja si soare pe litoralul turcesc, romanii se trezesc cu banii luati de "directori" cu sediul intr-o casuta postala * Peste 5.000 de naivi sunt gata sa arunce banii in conturile escrocilor


AIM publica in urma cu cateva zile ca pe fondul crizei apar tot soiul de firme-fantoma, care in numle unei afaceri "corecte" colecteaza bani dupa care dispar in ceata. Asa au reaparut tot felul de firme piramidale, dar si afaceri in turism. Cititori ai Agentiei ne-au sesizat despre cazuri din turismin care au platit banii pentru sejururi "de vis" in Grecia si Turcia, cu sase luni in avans, iar cand a trebuit sa se prezinte la data plecarii in vacanta firma disparuse, la sediul acestei au gasit un lacat pus, iar la numerele de telefon nu mai raspundea nimeni. Aceste cazuri se regasesc cu sutele, exista numeroase sesizari la Protectia Consumatorului.

In paralel cu acestea afaceri, a mai aparut si ovarinata combinata, bazata atat pe jocul piramidal, dar si pe ceea ce se cunoaste a fi "Scrisoarea Nigeriana", cea in care viitorul pagubit era anuntat ca a primit o suma foarte mare de bani, ca a castigat un premiu substantaial, dar ca trebuie sa se prezinte la sediul unei firme, unde, urma sa plateasca bani pentru intrarea in posesie a premiului, dar prin achizitionarea unor produse. Principul pirmaidal era ca "afacerea" trebuia data mai departe la cunoscuti, care la randul lor deveneu castigatori. O alta ramura a "scrisorii" se baza pe faptul ca firma trimitea acte autentificate ca trebuia sa plateasca intr-o afacere o suma de bani, urgent. Daca imprumutai firma cu bani - la o intalnire cu un reprezentatnt - care venea la randul lui "blindat" cu documente, urma sa incasezi o dobanda dubla in numai cateva zile, dupa ce firmei nigeriene ii intra un castiga fabulos. Sute de mii de persoane de pe glob au fost pacalite in acest fel.

Astazi prezentam un caz prin care atragen atentia cititorilor asupra unei "afaceri" de senzatie. Casutele postale din Bucuresti si din tara au fost bombardate de scrisoari din partea firmei BECK prin care "beneficiarul" este anuntat ca a castigat o excursie "unicat" in Turcia, de opt zile. Ca in baza acestei scrisori castigatorul a devenit membru al Clubului "BECK", pe urmatorii 5 ani, care club ar fi "renumit", cu un prestigiu de nestirbit. Castigatorii ar fi fost extrasi din cartea de telefoane, numai ca cititorul care ne-a sesizat ne-a declarat ca el nu are numarul si adresa in cartea de telefoane ci "la secret". Apare asadar problema, de unde isi procureaza firma date si adrese personale. Dar sa trecem peste asta. Scrisoarea este insotita de un pliant in care se face reclama sejurului"gratuit", dar care nu poate ficertificat in totalitate decat daca "castigatorul" ia parte la o prezentare de "produse de turism", intr-o anumita data, la o anumita adresa, in cazul nostru in 12.08.2010, care ar fi data predarii premiului. Adresa de ridicare urmand a se confirma dupa ce se retrimite scrisoarea de confirmare a "castigatorului". Ca sa dea mai multa greutate, scrisoarea de anunt a castigului este semnata de Randolf Dose, administrator. Dar care nu are sediu, ci firma "functioneaza" la Oficiul Postal 76, Casuta Postala 29, sector 6, Bucuresti. Probabil ca domnul Dose este foarte mic si incape cu tot cu firma in casuta postala.


Asadar, in scrisoarea "de intentie" se specifica: "Incredibil, dar adevarat! Ati fost ales! Ati primit cadou un sejur de 8 zile in Turcia cu cazare in hoteluri de 4 stele, cu demipensiune. Pentru dvs. si persoana iubita, in toamna lui 2010. Garantat gratuit! Acest premiu este valabil pentru primii 500 de castigatori extrasi din cartea de telefoane. Dvs. va numarati printre acestia. predarea premiului se face doar in cadrul Prezentarii de produse."


Cititorul nostru a trimis scrisoarea de confirmare, dupa care a primit un raspuns ca trebuie sa se prezinte la o adresa din Bucuresti - in holul unui hotel din centrul Capitalei - pentru prezentarea de produse de turism, premiul fiind garantat. Aici a aflat, dupa ce a stat doua ore in care i s-au aratat alaturi de altii o serie intreaga de variante de cazare contra cost in Grecia si Turcia - dar omul a stat, pentru ca a crezut ca dupa aia i se va da premiul gratuit - ca de fapt face parte din cei 500 care si-au castigat statulut de membru al clubului BECK si ca nu mai trebuie sa plateasca pentru "aceasta onoare" suma de 1750 de ron. Asadar ca posesor al noului card de membru beneficiaza de o reducere fabuloasa pentru 8 zile in Turcia, cu autocarul, in circuit, pentru numai 129 de euro de persoana, plus taxa de 49 de euro de persoana pentru organizatorul turc. Totul cu "plata pe loc". Si numai asa. Culmea e ca o mare parte din "castigatori", inghit momeala si platesc, fiind convinsi ca au castigat un mare avantaj si un mare premiu. Mai mult dezvoltarea piramidala consta in faptul ca firma iti spune - sau cel putin asa a recomandat omului nostru, ca daca aduce un client in plus are reducere de 25%, iar pentru patru clienti adusi, care platesc, scoate un loc gratis.


Excursia fiind tocmai in toamna, acum nimeni nu stie daca firma BECK cu sediul in casuta postala nu va disparea cu banii, ca alte firme de aceasta factura. Mai ales ca platile pentru excursie se fac "pe loc", la prezentare. Dupa seria documentului pe care l-a primit cel ce ne-a reclamat cazul, au fost emise peste un milion de astfel de scrisori in Romania. Probabil ca la o rata a naivitatii populatiei de numai 1%, inseamna ca 10.000 de romani deja devin interesati, jumatate cel putin se prezinta la prezentare, din care 2-3000 musca din momeala.Daca din acestia majoritatea platesc pentru doua persoane, sa zicem ca 5.000 de romaniau devenit sau devin potential pagubiti la toamna, iar firma BECK intra in posesia a 890.000 de euro. Deci o afacere de aproximativ un milion de euro in care s-au investit doar banii pe scrisori si pe procurarea adreselor, precum si salariile a doi "angajati" care fac prezentarile prin holurile hotelurilor. Cum era de asteptat, firma Beck nu detine nicio adresa de internet, ci doar adresa de la casuta postala. Poate fi insa identificata la o asa zisa adresa din Bd Preciziei nr 3, unde de fapt este un depozit de marfuri si unde nu stie nimeni de niciun turism sau vreun club de turism. Ni s-a spus ca numele lui Randolf Dose este necunoscut la aceasta adresa.


"La acea prezentare la care am participat au spus ca fiecare participant castiga un sejur de 8 zile in Turcia, sa trimitem in 30 de zile de la data excursiei fisa completata ca acceptam sejurul. Acolo am intrebat daca sigur e platit tot sejurul, au zis ca da, ca trebuie doar sa ne platim transportul singuri la ce companie vrem dar cu ei era vreo 13 mil numai transportul !!!", ne spune Catalina Stanciu, o alta cititoare care ne-a sesizat cazul BECK.


Va asteptam pe www.aftr.ro Noi suntem reali si chiar avem nevoie de sprijin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu