luni, 19 aprilie 2010

Cum poti evita declaratia anuala pe venit

O modificare introdusa in Codul fiscal in 2010 ar putea sa-i scape de depunerea declaratiilor anuale de venit pe cei care opteaza, de anul acesta, pentru impozitarea finala la sursa.

In prezent, peste 300.000 de persoane realizeaza venituri si din alte surse, in afara salariului, fiind obligate sa le declarela Fisc. Este vorba despre veniturile din: activitati comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuala, chirii, arenda, transferul titlurilor de valoare, vanzare/cumparare de valuta la termen, activitati agricole.

Aceeasi obligatie o au si cei care au realizat venituri in strainatate, daca indeplinesc trei ani consecutivi conditiile de rezidenta in Romania, adica se afla in tara pentru o perioada sau mai multe perioade care, cumulate, depasesc 183 de zile intr-un an calendaristic.

Impozitul cu retinere la sursa este o optiune pentru cei care au venituri din drepturi de proprietate intelectuala, vanzarea bunurilor in regim de consignatie, contracte de agent, mandat, comision, conventii civile, expertize contabile, tehnice si judiciare. Optiunea apartine beneficiarului de venituri si poate fi prevazuta prin contract.

"Singurul avantaj al utilizarii acestui sistem de impunere finala este ca beneficiarii nu mai au obligatia depunerii declaratiei anuale, obligatia calcularii, retinerii si platii acestui impozit putand fi transferata platitorului de venit", explica Sorin Istrate, managing partner Contexpert, pentru Capital.

Exista insa si dezavantaje pentru cei care primesc venituri din drepturi de proprietate intelectuala.

"In cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, credem ca vor fi foarte putine situatiile in care acest sistem de impunere va fi pus in practica. La determinarea impozitului pe aceste venituri, beneficiarii au dreptul sa deduca cheltuieli egale cu 40% din venitul brut, pentru care nu trebuie sa prezinte niciun fel de documente justificative.

Astfel, cei care aleg varianta de impunere de pana acum, cu retinere de 10% din venit, urmand sa-si definitiveze singuri impozitul prin declaratia anuala, vor datora la sfarsitul anului un impozit de 9,6% fata de 16%, cat ar plati daca ar opta pentru retinerea intregului impozit de catre platitorul de venituri", spune Sorin Istrate.

Cei care au astfel de venituri trebuie sa stie ca 17 mai este termenul-limita de depunere a declaratiilor anuale de venit, in 2010.

Declaratiile de venit pot fi depuse de catre contribuabili direct la sediul administratiei financiare (registratura organului fiscal) de care apartin, la oficiul postal prin scrisoare recomandata sau online, pe site-ul www.anaf.ro.

"Pentru depunerea on-line a Declaratiei privind veniturile realizate, persoanele fizice trebuie sa detina certificat digital calificat, eliberat de furnizorii de servicii de certificare, acreditati in conditiile Legii nr.455/2001 privind semnatura electronica si sa se inregistreze ca utilizator ai serviciului 'Depunere declaratii on-line', prin transmiterea, in format electronic, a documentului de confirmare a certificatului calificat, existent pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala", se arata in comunicatul ANAF.

Descarca Formularul 200 privind veniturile realizate in 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu