joi, 8 septembrie 2011

Peste 2 milioane de români îşi serbează azi onomastica

De: Erika MĂRGINEAN
Zi de zi
În calendarul arhaic, în această zi de 8 septembrie marchează sfârşitul verii. Românii sărbătoresc pe 8 septembrie Naşterea Maicii Domnului, sau cum se spune în popor, Sf. Maria Mică.
O, ce veste minunată!
Potrivit Bibliei, în această zi s-a s-a născut, în Nazaret, Fecioara Maria. Părinţii ei, Ioachim şi Ana, oameni cu credinţă în Dumnezeu au ajuns la bătrâneţe fără să aibă copii şi au început să se roage la Duhul Sfânt să nu îi lase fără urmaşi. Îşi doreau un copil şi, pentru că evreii fără urmaşi nu aveau voie să aducă jertfe la Templu, Ioachim, tatăl Mariei, s-a retras în pustiu timp de 40 de zile pentru a se ruga, în timp ce Ana i-a promis lui Dumnezeu că dacă îi va dărui un fiu, îi va da să slujească în Biserică. Rugăciunile celor doi au fost ascultate şi în cele din urmă Arhanghelul Gavril le-a adus vestea cea mare, Gavril fiind cel care a anunţat naşterea Fecioarei. Primul a aflat Ioachim, după care a fost anunţată şi Ana, căreia i s-a spus că trebuie să pună fetei numele Maria care, în traducere simbolică, înseamnă spuma mării.
Obiceiuri şi tradiţii
Creştinii îndemnaţi să facă pelerinaje pe la mănăstiri, înconjoară lăcaşul de cult în genunchi, iar femeile care îşi doresc să aibă copii se roagă la icoana Fecioarei Maria. Chiar şi femeile însărcinate fac acest lucru, pentru ca Maica Domnului să le ajute să nască uşor. De ziua Fecioarei, creştinii aprind o candelă care arde întreaga zi. Gospodinele împart struguri şi prune pentru sufletul celor trecuţi dincolo, pentru ca acestora să li se ierte păcatele şi să primească şi ele roadele toamnei pe lumea cealaltă. Ca în orice sărbătoare mare creştinească, în această zi nu se se efectuează treburi gospodăreşti, potrivit tradiţiei populare, dacă nu vreţi să vă atrageţi răul asupra familiei. Pentru oamenii câmpului, după ziua de Sfântă Mărie Mică începe cea mai bună perioadă a anului, perioada recoltei, când îşi adună roadele muncii lor. Potrivit credinţei populare, însă, plantele medicinale adunate după 8 septembrie îşi pierd puterea tămăduitoare. Plecarea rândunelelor dă semnalul începerii lucrărilor de toamnă în agricultură. O vorbă din popor spune: „A trecut Sântă Mărie, leapădă şi pălărie”, pentru că se strică vremea, tiptil-tiptil vine frigul şi pălăriile vor fi înlocuite cu căciuli.
Se mai spune că e indicat ca de sărbătoarea Sf Mării, în dreptul icoanei Maicii Domnului în fiecare casă să ardă o candelă, pentru a fi protejată casa împotriva focului, a vântului, a grindinei, şi Maica Domnului să aducă pace, înţelegere şi zile senine.
Cercurile Sf. Marii
Zilele de 7, 8, 9 septembrie, numite popular Cercurile Sfintei Mării, aduc ghinion celor care lucrează. În aceste zile cei de la ţară nu fac focul în casă oricât de frig ar fi pentru că acest gest aduce ghinion şi boală familiei respective. Bătrânii cred că toamna va fi urâtă şi ploioasă dacă plouă pe 8 septembrie. Iar dacă înfloresc merii şi perii, înseamnă că toamna va fi plăcută, iar recoltele se vor culege uşor.
La mulţi ani, Mării şi Mărioare!
Potrivit statisticilor unul dintre cele mai frecvente prenume la români sunt Maria şi derivatele. Peste două milioane de români îşi serbează onomastica pe 8 septembrie, iar la noi în judeţ, cele mai multe secretare de primărie poartă numele de Maria. Începând cu Maria Cioban de la Primăria Municipiului Târgu Mureş, cel puţin încă zece primării se mândresc cu Măriile lor, care azi îşi serbează ziua lor onomastică. Astfel Rusu Maria de la Sărmaşu, Bica Maria de la Sg- de Pădure, Precup Maria, secretara de la Aţintiş, dar şi viceprimăriţa de la Reghin, Domocoş Maria de la Ceauşu de Câmpie, primesc astăzi gândurile şi urările de bine ale celor dragi, prin intermediul nostru. Fiind zi de lucru, Haba Maria din Chiheru de Jos,Petho Maria de la Crăciuneşti, Coman Maria de la Cucredea, Paşcan Maria din Gorneşti sunt tot secretare harnice ale primăriilor din comunele mureşene, care azi vor primi câte o floare de la colegii lor, de ziua Sf- Marii.
Secretare, primăriţe şi primari
Nu doar secretarele, dar şi printre primăriţele noastre se găsesc doamne care îşi serbează ziua lor onomastică. De pildă Vlad Mariana din Băla şi Moldovan Maria din Beica de Jos sunt Doamnele de fier de la primăriile din comunele sus amintite. 
Pentru că derivatele acestui nume frumos se găsesc şi la bărbaţi, îi felicităm cu această ocazie pe Onofrei Marinică, viceprimar din Băgaciu, Cucerzean Marius, primarul din Cheţani, Iacob Marin primarul din Hodac, Maier Mădărăşan Ciprian Marius, primarul din Şăulia care îşi serbează ziua numelui prin muncă. Lista bineînţeles nu este nici pe departe completă, de aceea îi felicităm şi pe colegii noştri, Mia Grama, director resurse umane şi Marius Morar, director executiv, cărora le dorim la mulţi ani şi numai bine.
Trandafiri roşii sărbătoritelor
Nu putem încheia înainte de a-i aminti pe peremista Diaconescu Maria, care sărbătoreşte cu „gândul la cei dragi”, pe Maria Korek, director la PER Mureş, pe Maria Dăndărău de la CNSRL Frăţia, care „ca la orice onomastică va primi cadou un buchet din florile ei preferate, trandafiri roşii”. Tot acum o felicităm pe Maria Belciug, membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici din Târgu- Mureş, care „o carte ar primi cu drag, oricând”, apoi Maria Moldovan, psiholog din Sighişoara, şi-a sărbătorit ziua numelui în data de 15 august, dar o va marca şi azi alături de cei dragi.
Tuturor celor care îşi serbează onomastica, ziua de naştere sau un eveniment important din viaţa lor, la mulţi ani şi numai bine!


Vreti o asigurare,la cele mai mici preturi de pe piata,rapid si comod,din confortul locuintei sau al biroului dumneavoastra?Daca va intereseaza gasiti detalii AICI .
Iti recomand si Cardul Medical "MEDALIAT",un card care iti ofera reduceri substantiale pentru serviciile medicate.Detalii gasesti  AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu