marți, 10 august 2010

LEGENDA FLORII DE MAC


Macul de camp,floricica rosie si firava care creste pe marginea drumurilor si mai ales pe langa semanaturile de cereale a fost considerat simbolul somnului adanc si al mortii:al somnului,pentru ca din maci se extrage opium si al mortii deoarece are culoarea rosie ca sangele.
Macii erau cunoscuti inca de acum 3000 de ani cand s-au gasit maci in piramidele egiptene.

Romanii credeau ca macii pot vindeca ranile din dragoste si de aceea foloseau floarea in vrajile de dragoste.

Grecii vedeau in mac farmecul dragostei si credeau ca floarea e un semn al fertilitatii si ca aduce sanatate si putere ,de aceea atletii primeau inainte de competitii,o potiune magica, un amestec din seminte de mac cu miere si vin.
O legenda greaca spune ca macul a fost creat de Somnus, zeul somnului pentru a o ajuta pe Ceres,zeita recoltelor,care era epuizata dupa ce-si cautase fiica ratacita,de aceea nu mai avea putere sa dea rod recoltelor de grau.Macii au ajutat-o sa doarma si dupa ce si-a revenit,graul a inceput sa creasca din nou.De aici credinta ca prezenta macilor in lanul de grau este esentiala pentru recolta.
Demeter,spune legenda,a creat macul in scopul de a o ajuta sa doarma dupa ce-si pierduse fiica,pe Persephone.

Hypnos and Thanatos (Somnul si Moartea) au fost reprezentati cu coronite de mac sau tinand in maini flori de mac.Evident,grecii erau constienti ca un somn foarte profund indus de opium poate sa duca la moarte.

Alta poveste despre mac spune ca o vrajitoare rea a transformat o femeie intrun mac.Din acea zi,femeia a trait in camp cu ceilalti maci si avea permisiunea sa-si viziteze familia numai in timpul noptii. Intro noapte,femeia i-a spus sotului sau ca daca va culege floarea de mac a doua zi,atunci vraja se va rupe.Dimineata barbatul s-a dus pe camp si a vazut acolo sute de maci care aratau la fel.Dupa ce s-a uitat la fiecare mac in parte,barbatul a stiut care dintre ei e sotia sa,deoarece macul era singura floare care nu avea stropi din roua diminetii. Cand a cules macul,vraja a fost dezlegata si ei au trait fericiti dupa aceea.
In timpul razboaielor lui Napoleon s-au observat flori misterioase care infloreau langa mormintele proaspete ale soldatilor rapusi de razboi.Acele flori,macii, erau rosii ca sangele.Se spune ca macii rosii s-au nascut din sangele varsat de eroi in razboaie .

Dupa primul razboi mondial(1914-18 )medic militar chirurg canadian Lt.-Col. John McCrae, impresionat de multimea florilor rosii de mac, crescute pe campuri si prin cimitirele eroilor, scrie un superb si cutremurator poem intitulat” In Flanders Fields”( cazut el insusi pe campul de lupta si devenit erou).

Macul nu s-a învrednicit de titluri răsunătoare. Dar o grădină fără maci e ca şi pomul de Anul Nou fără jucării. Ce se poate compara, ca intensitate a culorii cu această floare plină de semnificaţie optimistă??. În Ucraina macul simbolizează frumuseţea şi tinereţea. Această floare de câmp a fost folosită de ilegalişti că parola, a servit ca simbol al protestului contra autocraţiei. În zilele de greva greviştii puneau maci la butoniera, iar manifestanţii purtau la demonstraţii buchete purpurii.

Încă din vremurile stravechi macul a fost consacrat lui Ceres, zeiţei fertilităţii şi agriculturii. Statuiele o reprezentau pe Ceres cu un mac în mână. El era un atribut permanent şi al Iunonei, zeiţei fertilităţii şi căsătoriei.La unele popoare dăinueste credinţa; că mireasa să nu rămână sterilă trebuie să-i presori în papuci seminţe de mac. În Ucraina de această floare sunt legate mai multe obiceiuri şi sărbători. La ceremoniile de nuntă vorniceii neapărat trebuie să poarte la cheutoare un mac roşu, iar druştele se împodobesc cu maci şi romaniţe.




Va asteptam si pe http://www.aftr.aaz.ro/ Avem nevoie de sprijin.
Va recomand si http://www.reghinonline.aaz.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu